open sollicitatie

Als je niet meteen de ideale vacature kan vinden, hoef je niet onmiddelijk te wanhopen. Je kan dan beter je opties bekijken en enkele open sollicitaties versturen. Het sollicitatieproces is vrij gelijkaardig, al heeft het toch enkele aparte nuances. Wij bekijken met jou hoe je die open sollicitatie kan verzilveren.

Voordelen van een open sollicitatie

voordelen van open sollicitatie

 • Het toont initiatief en lef.
 • Je hebt minder (of geen) concurrentie.
 • Je kan overtuigen met je motivatie & gedrevenheid, ook al zijn er geen vacatures.
 • Soms hebben bedrijven wel mogelijkheden maar is de opstart van een sollicitatieprocedure te duur.
 • Voor een nieuwe vacature opengezet wordt, bekijkt een bedrijf vaak alle profielen die ze reeds in hun bestand hebben zitten.

Stel je eigen kandidatuur in vraag

Open solliciteren doe je niet zomaar. Meer nog, het vereist wat meer denkwerk en voorbereiding dan een sollicitatie waarvan je uitgaat van een vacature. Je moet jezelf gaan verkopen aan een bedrijf dat op dit moment misschien geen nood heeft aan je profiel. Daarom is het belangrijk dat je dit heel doordacht doet. Je kan je beslissing baseren op het soort bedrijf waar je wil werken en/of welke job je wil gaan doen.

1. Welk bedrijf ?

kies je werkgever

Voor open sollicitaties is het essentieel dat je doelgericht te werk gaat. In het wilde weg naar 20 verschillende bedrijven een standaardbrief sturen is verloren moeite. Je kan al net zo goed je CV van een brug op de E19 gooien en hopen dat je zo je droomjob vindt.

Ga daarom op zoek naar bedrijven die jou aanspreken. Dat kan zijn omwille van hun bedrijfscultuur of de vacatures die ze voorhanden hebben. Vertrouw hierbij op je buikgevoel en denk in deze fase zeker niet (alleen) aan verloning.

Bekijk zeker ook even of ze nu of in het verleden vacatures hebben openstaan en welke vereisten ze stellen. Heel wat bedrijven vragen bijvoorbeeld voor startersjobs al universitaire diploma’s. Bij sommige bedrijven is het dan weer belangrijk dat je een bepaalde taal beheerst.

2. Welke functie

kies de juiste job

Ook al is er geen openstaande vacature voor de job die je voor ogen hebt, toch doe je er goed aan om specifiek op een bepaalde functie te solliciteren. Het toont dat je een doel voor ogen hebt en dat je niet zomaar blindelings je kandidatuur stuurt. Je geeft hiermee aan dat je goed hebt nagedacht over je keuze, zeker wanneer je ze goed kan motiveren.

Weet je niet goed wat je wil of kan gaan doen? Bekijk dan bedrijfsprofielen op de website van de vdab en probeer deze te matchen aan jouw profiel. Maak een lijst op van waar je goed in bent, waar je al ervaring in hebt en wat je wil bijleren. Zoek dan naar relevante jobs en baseer je op de vereisten om je motivatie te onderbouwen.

Voorbereiding is alles

open sollicitatie voorbereiden

Bij open sollicitaties is je motivatie de doorslaggevende factor. Daarnaast gaat de recruiter ook nauwgezet nagaan wat je al weet van het bedrijf. Doe daarom goed je huiswerk en zoek op allerlei manieren informatie over het bedrijf.

 • Bekijk in de eerste plaats hun website.
 • Gebruik Google om extra info te vinden en te checken of ze recent in het nieuws zijn gekomen.
 • Ken je (via via) iemand die er al werkt? Dan kunnen zij je heel waardevolle informatie geven.

Het eerste telefoontje

Voor je een open sollicitatie instuurt kan je best even checken of het bedrijf hier wel voor openstaat. Mogelijk kan je op hun website hier al informatie over vinden. Indien dit niet het geval is, kan je altijd eerst even bellen met het bedrijf.

Sowieso is dit handig, want je hebt meteen een contactpersoon aan wie je de sollicitatie kan richten. Zo vermijd je dat je kandidatuur als vrijblijvend wordt aanzien en niemand er verantwoordelijkheid over neemt.

Check vooraf via de website of via Linkedin naar wie je best kan vragen. Bij grote bedrijven zal dit eerder iemand van human resources zijn, bij kleinere bedrijven gok je best op de afdelingsverantwoordelijke. Ook als het gaat om heel specifieke functies kan je best eerst met iemand van de afdeling zelf spreken. Een voorbeeld hiervan is een technische functie, waarbij je gemakkelijker een specialist zal overtuigen van je kennis dan iemand van HR die niet precies weet wat je beoogde functie inhoudt.

Ook voor dit eerste telefoongesprek moet je je goed voorbereiden. Ook via de telefoon geldt dat je eerste indruk zijn sporen nalaat.

 • Wie wil je spreken?
 • Wat wil je weten? Noteer je drie belangrijkste vragen.
 • Hoe wil je je voorstellen? Zet je belangrijkste kwaliteiten op papier.
 • Geef aan wanneer ze je sollicitatie kunnen ontvangen en hou je aan deze timing.

De open sollicitatiebrief

open sollicitatiebrief

Na je telefoontje zou je al een heel pak wijzer moeten zijn. Deze informatie kan je dan naadloos verwerken in je motivatie. Een open sollicitatiebrief is niet zo heel anders dan een normale motivatie die je instuurt.

Alles begint met je inleiding waarin je verwijst naar de contactpersoon die je aan de lijn hebt gekregen. Probeer hier al meteen de aandacht te trekken. Daarna ga je duidelijk je drijfveer voor deze sollicitatie uit de doeken doen. Benadruk waarom je voor dit bedrijf kiest en waarom je voor de job kiest.

Beschrijf hierna duidelijk je kwaliteiten aan de hand van enkele voorbeelden, relevant voor het type job waarvoor je solliciteert. Wees overzichtelijk en ga waar nodig in detail maar hou het vooral bondig.

Sluit af met een dankwoordje voor de tijd die de recruiter uittrekt voor het doornemen van je kandidatuur. Geef daarna aan dat je zelf contact opneemt als je nog niets hebt vernomen na een bepaalde periode. Bel niet te snel na, de verwerkingstijd van een open sollicitatie is sowieso langer.

Extra tips

ga voor de open sollicitatie

Zoals je ziet is open solliciteren niet vanzelfsprekend. Er kruipt wel wat tijd in om dit goed af te handelen. Het loont wel absoluut de moeite, als de voorbereiding goed zit. Nog enkele tips voor de succesvolle open sollicitatie:

 • Spreek je netwerk aan. Vrienden en familie kunnen je vaak al op weg helpen. Zij kunnen je desnoods ook je kandidatuur doorspelen. Op die manier heb je al een streepje voor en wordt je kandidatuur gegarandeerd bekeken.
 • Gebruik de sociale media om aan te geven dat je op zoek bent naar iets nieuws. Je vrienden en followers kunnen dan gemakkelijk vacatures of jouw kandidatuur delen. Linkedin, Facebook en Twitter zijn hier ideaal voor.
 • Vergeet ook zeker niet om je CV aan te passen aan de functie waarvoor je solliciteert.
 • Laat je niet te snel ontmoedigen wanneer je sollicitaties niet meteen succesvol zijn, of wanneer het even duurt voor je feedback krijgt. Geef het even de tijd.
Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis