_to_do_list_todayWe zijn met zijn alleen meer aan het werken. Waar moeder de vrouw nog niet zo heel lang geleden aan de haard bleef zitten met de kinders aan haar rokken, zijn er steeds meer tweeverdienersgezinnen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er duchtig gepland dient te worden, aangezien er meer verantwoordelijkheden zijn om te verdelen. Hoe zorg je er nu voor dat je niet verzuipt in de combinatie van werk en gezin/huishouden?

Maak To-Do lijstjes

Wanneer je duidelijk noteert wat er nog op de planning staat, zowel op werkvlak als privé, heb je meteen een beter overzicht van wat er je die dag of week te wachten staat. Bovendien kan je zo vlot gaan bekijken welke van deze taken prioritair zijn. Als je dit patroon blijft volgen creëer je  meer rust in je hoofd. Wanneer je je taken uitschrijft, neem je de druk weg die veroorzaakt wordt doordat je misschien wel iets over het hoofd zou zien, of zou vergeten. Daarenboven zijn er weinig dingen zo prettig als het afvinken van je to-do’s en geeft het je een productief gevoel omdat je zwart op wit kan zien wat je die dag al bereikt hebt. Daarnaast kan dit nog extra motiverend werken, enerzijds door de voldoening die je krijgt van het aantal vinkjes dat je al kon plaatsen of aan de keerzijde van de medaille, wanneer je merkt dat je weinig hebt bereikt die dag, schiet je mogelijk in een hogere versnelling.

Breek je taken in kleine stukjes

Wanneer je je to-do lijstje volpropt met grote brokken, ga je weinig effect hebben van de motiverende werking van het vinken aangezien je geen vooruitgang ziet. Wanneer je je taken opdeelt in kleinere karweitjes, ga je gezwind je overzicht behouden omdat je jezelf forceert om een sterke focus te behouden op een klein onderdeel. Zo zie je project X langzaam maar zeker vorm krijgen en vermindert je stressniveau bij het aanvatten van een grote opdracht.

To-do’s en vrije tijd

to-do-list-nothing

Waarom zou je het principe van de to-do list niet gebruiken in de tijd waarin je ontspant? We klagen steeds dat we te weinig tijd hebben om de dingen te doen die ons gelukkig maken. Wanneer je echt uitschrijft dat je dit weekend wat wil lezen, of wil afspreken met die vrienden die je al eeuwen niet meer zag of dat je nu toch eindelijk eens moet gaan sporten, ga je jezelf er ook gemakkelijker aan houden. Aan het eind van je vrije-tijdsperiode ga je ook hier een hoger gevoel van productiviteit hebben bereikt en meer rust inbouwen omdat je je tijd beter organiseert. Let er natuurlijk wel op dat je niet geleefd wordt door je eigen vrije tijdsbestedingen. Je hoeft je to-do lijst niet religieus op te volgen als je merkt dat je meer voldoening schept uit een andere activiteit die last minute opduikt. Als je merkt dat je te veel aan het ‘afwerken’ bent en je een werkgevoel krijgt in het weekend of tijdens je verlof, vul je lijstje dan gerust aan met ‘even niets doen’, iets wat we allemaal af en toe eens kunnen gebruiken.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis