Wij horen soms sollicitanten die weigerachtig staan tegenover een job via interim, met het argument dat het toch maar een tijdelijke oplossing is. Dit is echter een verkeerde instelling die je mooie job opportuniteiten kan kosten. Tegenwoordig gaan heel wat bedrijven gaan op zoek naar nieuwe mensen via uitzendbureaus.

Soms doen ze dit om een piek in werk op te vangen. Anderzijds gebeurt het steeds vaker dat sollicitanten een interim contract aangeboden krijgen met het oog op een vaste betrekking. Wat de situatie ook is, het is zeker mogelijk om een tijdelijke job om te zetten in een vast contract, als je het goed aanpakt!

van interim naar vast contract

1. Vragen staat vrij

Voor je een tijdelijke functie gaat aanvaarden kan je altijd al even polsen of er een mogelijkheid bestaat op vast contract. Ook wanneer dit niet werd besproken voor je als interim aan de slag ging kan je dit altijd navragen. Bespreek dit altijd op voorhand even met je uitzendconsulent. Zij hebben een heel goed inzicht in het bedrijf en de mogelijkheden die ze bieden. Bovendien kennen ze jou als kandidaat en kunnen ze een goede aanbeveling geven.

Belangrijk is alvast dat je op tijd aangeeft dat je interesse hebt in een vaste positie bij het bedrijf. Anders wordt je misschien over het hoofd gezien wanneer ze naar vaste medewerkers op zoek gaan. Vraag dan ook ineens naar de vereisten voor vaste werknemers. Als je weet wat er van je verwacht wordt om dit doel te bereiken, kan je daar al naartoe werken tijdens je interim periode.

2. Beschouw de job als permanent

Wanneer je een tijdelijke functie instapt met het idee dat het van voorbijgaande aard is, ga je jezelf nooit voor de volle 100% geven. Beschouw jezelf dus niet als een tijdelijk werknemer, maar als een deel van het team. Je werd aangenomen omdat je vaardigheden gezocht werden en het bedrijf potentieel in je zag. Nu heb je de kans om de kwaliteit van je werk voor zichzelf te laten spreken. Als je jezelf al deel van het bedrijf voelt, maakt dat al een groot verschil.

3. Wees flexibel

Flexibiliteit wordt een steeds belangrijkere eigenschap in heel wat verschillende jobs. Daarom is het interessant om je als tijdelijk werknemer ook zo flexibel mogelijk op te stellen. We hebben het dan zowel over flexibiliteit naar tijd toe, als naar werkinhoud. Zo toon je je enthousiasme en toewijding.

4. Durf initiatief nemen

Wanneer je klaar bent met een taak en niet meteen iets anders voorhanden hebt, check dan even of je je collega’s of leidinggevende kan verder helpen. Denk proactief mee met het bedrijf en geef suggesties of ideeën over hoe iets efficiënter of sneller kan verlopen. Als je op die manier oprechte interesse in de job en het bedrijf toont, maak je jezelf waardevol voor het bedrijf en zijn werknemers.

5. Bouw relaties op met je collega’s

Leer je collega’s zo snel mogelijk kennen door tijdens de lunch of andere pauzes contact te leggen. Hou een goede band, help ze waar nodig en zorg mee voor een positieve werksfeer. Een teamplayer is altijd een waardevolle aanvulling voor een werkgever.

Zorg ervoor dat ook zij weten wat je waard bent. Interne medewerkers zijn soms sneller op de hoogte van nieuwe opportuniteiten binnen het bedrijf. Als je goede banden smeedt en je werklust duidelijk laat blijken, zal je al snel een belangrijk deel van het team worden. Als je jezelf onmisbaar kunt maken, is je kans op een uiteindelijke vaste betrekking veel groter.

6. Leren, leren en nog eens leren

Toon aan je werkgever dat je leergierig bent en dat je ook snel bijleert. Zelfs wanneer het gaat om een taak die slechts vaag gerelateerd is aan je job, is het nog belangrijk om deze te doorgronden. Zo toon je dat alle aspecten van het bedrijf je interesseren. Stel gerust vragen wanneer er iets niet duidelijk is, zodat je de taak op de juiste manier volbrengt. Zo vermijd je dat je het op de verkeerde manier aanpakt door dat je de vraag niet durfde te stellen.

7.  Zet al je vaardigheden in de verf

In sommige tijdelijke posities zal je maar een deel van je kwaliteiten kunnen tentoonspreiden. Probeer er voor te zorgen dat ook je andere vaardigheden aan het licht komen. Zoek zelf de kansen om meer van jezelf te laten zien. Hou je oren gespitst wanneer collega’s moeite hebben met een van hun taken, misschien kan jij ervoor zorgen dat ze dit tot een goed einde brengen.

8. Win-Win situatie

Hou in het achterhoofd dat niet enkel jij baat hebt bij het verzilveren van een vast contract na een interim periode. Je kent het bedrijf en de cultuur al, en hebt de nodige vaardigheden in huis. Beschouw een interim betrekking daarom altijd als een proefperiode. Zo kan je binnen die tijd bewijzen wat je waard bent en maak je een grotere kans op een vaste betrekking.

9. Leer het bedrijf goed kennen… en pas je aan

Wanneer je in een nieuw bedrijf start is het altijd goed om te achterhalen waar ze binnen korte en lange termijn naartoe willen. Zo kan je je doelen hierop aanpassen en eventueel nuttige suggesties geven die het bedrijf kunnen helpen om hun doel te bereiken.

Daarnaast is het ook altijd goed te checken of na te vragen wat er door het bedrijf als acceptabel wordt beschouwd, op vlak van bijvoorbeeld kledij en gedrag. Schenk bijzondere aandacht aan hoe je er uitziet en hoe je je gedraagt. Wanneer je past binnen deze bedrijfscultuur, zal het gemakkelijker zijn om je toekomst in het bedrijf uit te stippelen.

Hoe kan Vivaldis Interim je hierbij helpen?

Onze uitzendconsultenten denken met je mee op de lange termijn. We bekijken je profiel en zoeken voor jou de beste opportuniteiten. Wij hebben een heel goed contact met de bedrijven waarmee we samenwerken en kunnen je zo helpen de juiste stappen te zetten. Kom gerust eens lang in een van onze kantoren om je opties te bespreken!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis