Nieuwe jobEr is weer net een kersvers jaar ingegaan en dat gaat meestal gepaard met goede voornemens. En dikwijls situeren deze zich op professioneel vlak. Ben je van plan om dit jaar er werk van te maken om eindelijk die nieuwe horizonten eens te verkennen? Ga je dit jaar werkelijk een heel andere weg inslagen? Maar is dat wel een slim idee om net nu van job te veranderen, nu België en de rest van Europa economisch gezien in puin liggen?

Je leest het overal in de kranten, je ziet het overal op tv en je hoort het overal op de radio: de economie is er slecht aan toe en het ziet er niet naar uit dat deze direct er terug zal bovenop komen… Logischerwijze heeft een zwakke economische prestatie tot gevolg dat er niet veel nieuwe banen kunnen gecreërd worden.

Maar stel nu dat je je echt niet meer goed in je huidige job voelt. Je voelt je niet gewaardeerd door je leidinggevende, je hebt geen doorgroeimogelijkheden of de werksfeer is absoluut niet meer uit te houden… Moet je dan echt op je tanden blijven bijten tot deze crisis eindelijk voorbij is en zo mogelijk een mooie jobopportuniteit laten schieten omwille van “op veilig spelen”? Natuurlijk niet!

En hier is waarom… Een economische crisis wilt niet zeggen dat de arbeidsmarkt volledig wordt verlamd. Er zijn altijd wel opportuniteiten te bekennen, je moet ze enkel maar vinden (of tegen het lijf lopen). Sommige bedrijven zien een economische terugval zelfs als een uitgelezen kans om zich te differentiëren t.o.v. hun concurrenten en zullen hun commerciële slagkracht zodoende willen versterken. Hiervoor zullen ze wellicht nieuwe werkkrachten moeten aanwerven.

Bovendien zijn er altijd bepaalde sectoren en beroepen die minder weten van crises. Zo zijn bijvoorbeeld de sectoren van basisbehoeften (zoals de energie- en voedingssector) minder gevoelig aan de crisis. Beroepen zoals ingenieurs en informatici hebben ook weinig met de crisis te kampen. Over het algemeen hoeven hooggeschoolden zich weinig zorgen te maken als het aankomt op een nieuwe job te vinden binnen een aanzienlijke termijn.

Een van de buzz termen tegenwoordig is ongetwijfeld “pensioen”. Onze nieuwe regering heeft beslist de pensioenen te hervormen. Een ander feit is dat in de komende periode zeer veel mensen op pensioen zullen gaan. Wat natuurlijk maakt dat bedrijven nood hebben aan een frisse instroom van nieuwe werknemers, ondanks de povere economie. Maar maak je ook geen illusies. Bedrijven zullen wellicht moeten inkrimpen aan personeelskosten, dus niet alle plaatsen zullen terug ingevuld worden…

Toch mag je een beslissing van dit formaat niet te snel nemen. Zoals ze zeggen, “is het gras niet altijd groener aan de overkant”. Bij een te snel gemaakte of ongegronde beslissing om van job te veranderen kan je wel eens de lelijke vaststelling doen dat je misschien toch niet van job had mogen veranderen.

Hou er ook rekening mee dat je bij het veranderen van job terug “het nieuwtje” bent. D.w.z. dat als er toch personeel moet afvloeien, de kans groot is dat jij een van de ongelukkigen bent. Als je wat meer zekerheid wenst, probeer dan te onderhandelen voor een vast contract zonder proefperiode en behoud van anciënniteit.

Moraal van het verhaal: blijf je niet ongelukkig voelen in een job zonder uitzicht omwille van de crisis. Van job veranderen tijdens de economische crisis is niet uit den boze, maar maak een gefundeerde beslissing. Weeg de voordelen af tegen de nadelen en wees je bewust van de mogelijke risico’s.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bij Vivaldi’s kan je online solliciteren of kom eens langs op een van onze kantoren!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis