Je kreeg een positieve reactie op je sollicitatiebrief en werd uitgenodigd op gesprek. De eerste hindernis heb je al achter rug, nu kan je jezelf persoonlijk gaan bewijzen. In zo’n gesprek kan er echter al eens iets mislopen, zonder dat dit je kansen op de job hoeft te beperken. Om de grootste sollicitatieblunders echter te vermijden helpen we je alvast op weg met een aantal tips.

sollicitatieblunderVoorbereiding

Een sollicitatiegesprek kan staan of vallen door je (gebrek aan) voorbereiding. Enkele zaken waaraan je best op voorhand denkt.

  • Google jezelf op voorhand zodat je weet wat er over je te vinden is.
  • Bereken je reisweg en hou hierbij rekening met mogelijke onvoorziene omstandigheden
  • Je kan je reisweg altijd al eens op voorhand doen, zo vermijd je verrassingen.
  • Leg je kledij op voorhand klaar en dubbelcheck of ze schoon zijn en fris ruiken
  • Voorzien afhankelijk van de functie al dan niet formele kleding.
  • Zet je GSM uit voor je aan het gesprek begint

Jezelf anders voordoen

Doe jezelf tijdens een sollicitatiegesprek nooit anders voor. Akkoord, tijdens zo’n gesprek ga je je sowieso wat anders gedragen. Je bent misschien wat nerveuzer dan gewoonlijk of je komt meer verlegen over. Het wordt pas echt een probleem als je jezelf te hard wil doen passen in het profiel van de vacature. Op lange termijn zal je altijd door de mand vallen, en gelukkiger zal je er zelf in tussentijd niet van worden.

Liegen

Lieg nooit op je CV of tijdens je sollicitatiegesprek, hoe onschuldig je verzinsel ook mag lijken. De waarheid komt altijd bovendrijven en je zal zelfs op de kleinste leugen afgerekend worden.

Openheid

Er wordt steeds een zekere openheid gevraagd tijdens sollicitatiegesprekken. Eerlijkheid en openheid wil echter niet zeggen dat je zonder nadenken gaat antwoorden. Gebruik je gezonde boerenverstand wanneer je de vragen gaat beantwoorden. Er wordt ook niet verwacht dat je elke vraag dadelijk beantwoordt. Neem altijd een momentje de tijd om de vraag tot je laten door te dringen. Zo toon je ook meteen dat je nadenkt over wat je gevraagd wordt en ben je meteen zeker dat je antwoord relevant zal zijn.

Geen zelfbewustzijn

Een slechte sollicitant is er eentje die geen zicht heeft op wat hij kan bijdragen aan je bedrijf. Denk op voorhand goed na over je eigen werkverleden en waar je sterktes en zwaktes liggen. Zo kun je steeds relevante voorbeelden aanhalen om een bepaalde sterkte te staven of te tonen hoe je omging met een zwakte. Je wil hier niet in een cliché hervallen en een eigenschap opnoemen die eerder een sterkte is, zoals de dooddoener ‘perfectionisme’. Ook hier komen we weer terug op voorbereiding. Je kan beter een eigenschap uitkiezen die minder goed overkomt, en meteen meegeven hoe je daaraan kan werken.

Geen of de verkeerde vragen stellen

Zoals we in de vorige blogpost al aanhaalden zijn de vragen die van jou verwacht wordt aan het eind van het gesprek enorm belangrijk. Wanneer je hier niet op voorhand over nadenkt, toon je je te weinig geïnteresseerd. Wanneer je hier vragen stelt over verloning en voorwaarden geef je eigenlijk aan dat dit voor jou de beslissende factor is. Loonbesprekingen zijn voorzien nadat je de job aangeboden kreeg, blijkt dat het pakket toch niet naar jouw wensen is kan je op dat moment nog altijd afzien van de job.

Teveel of te weinig praten

Een sollicitatiegesprek is net dat, een gesprek. Start je sollicitatiegesprek nooit met het idee dat je verhoord wordt. Vraag gerust meer uitleg als een vraag niet duidelijk is. Beantwoordt vragen to the point, wanneer er iets niet duidelijk is kan de recruiter bijkomende vragen stellen. Hiermee willen we natuurlijk niet zeggen dat je elke vraag in 3 woorden kan beantwoorden, maar vermijd evengoed een waterval aan woorden.

Oogcontact en lichaamstaal

Je bent misschien verlegen aangelegd, maar toch is het belangrijk regelmatig oogcontact te zoeken met je recruiter. Hang niet onderuit en hou een open lichaamshouding. Gekruiste armen en gefronste wenkbrauwen geven de indruk dat je ongeïnteresseerd bent.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis