De laatste tijd lijkt het wel of we alleen maar negatieve berichten te horen krijgen over de Belgische arbeidsmarkt. Toch is het niet allemaal kommer en kwel in België. Het internationaal vakbondsinstituut maakte begin deze week zijn Europese kwaliteitsindex bekend en daarin staat ons land op de vierde plaats.

De kwaliteitsindex (Job Quality Index in het Engels) is een jaarlijkse publicatie van het European Trade Union Institute. Op basis van zes indicatoren (loon, arbeidscontract, werkuren en balans werk-privé, arbeidsomstandigheden en werkzekerheid, opleiding en loopbaanontwikkeling en de collectieve belangenbehartiging) wordt een rangschikking van de Europese landen opgemaakt. De editie van dit jaar focust voornamelijk op de impact van de crisis op de jobkwaliteit.

België behoort op het vlak van jobkwaliteit bij de Europese top. We moeten slechts drie andere landen laten voorgaan: Denemarken, Nederland en Zweden. De hekkesluiters van de lijst zijn het zwaar door de crisis getroffen Griekenland, Roemenië en Bulgarije.

In het algemeen is er een nipte daling merkbaar in de index als gevolg van de crisis. Ons land daarentegen is er licht op vooruit gegaan. Net zoals Polen en Tsjechië. Ons land houdt dus goed stand op het vlak van tewerkstelling en de kwaliteit van die tewerkstelling. We moeten wel de kanttekening maken dat het rapport zich baseert op gegevens uit 2010.

Ook op zoek naar een kwaliteitsvolle job in België? Neem dan eens een kijkje in onze vacature database of ga eens langs een kantoor bij jou in de buurt.

Via

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis