Een gebrek aan zelfvertrouwen kan nefast zijn voor jezelf, je carrière en relaties. Zelfvertrouwen kan echt wel de sleutel zijn naar je succes. Het is uiteraard niet gemakkelijk om je over je eigen onzekerheden te zetten. Daarom zetten we je graag op weg met negen tips om snel je zelfvertrouwen op te krikken.

zelfvertrouwen vergroten

1- De kleren maken de M/V

Dress to impress is een aloud cliché. Hoe je er uitziet heeft effectief een impact op het beeld dat mensen van je hebben. Je hoeft absoluut geen maatpak of mantelpakje aan om netjes voor de dag te komen. Het heeft weinig zin om je in kleding te hijsen waarvan je het idee hebt dat het niet bij je past. Zeker niet wanneer je in een informele omgeving werkt. Draag iets waar je jezelf goed in voelt, dan straal je dat meteen uit.

2- Verbeter je houding

zelfvertrouwen-houding

Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, heb je de neiging om je zo klein mogelijk te maken. 
Als je met opgetrokken schouders en wat voorovergebogen verder hobbelt zal je op niemand een blijvende indruk nalaten. Recht je rug en kijk recht voor je uit wanneer je rondloopt.

3- Elke stap telt

Ook hoe je door het leven stapt zal beïnvloeden hoe anderen je zien. Stop met schuifelen en durf grote passen nemen. Stap met een doel voor ogen. Gedecideerde voetpassen tonen aan dat je wel wat beter te doen hebt dan wat rond te slenteren.

4- Kijk eens diep in m’n ogen

Oogcontact is de basis van menselijk contact. Kijk daarom je gesprekspartner altijd in de ogen. Wanneer je dit niet doet kom je bang en onbetrouwbaar over. Bovendien zal je veel kunnen leren wanneer je mensen aankijkt. Je kan vaak meer ontdekken over mensen door de visuele aanwijzingen die ze bewust of onbewust uitstralen, dan door wat ze effectief zeken.

5- Blijf leren

Je hoeft zeker niet het hele Belgisch wetboek vanbuiten te kennen of twintig talen vloeiend te spreken. Zoek onderwerpen die je interesseren en probeer hierover zoveel mogelijk mee te pikken. Meer kennis gaat je zelfvertrouwen vanzelf een boost geven. Je kan gemakkelijker meepraten en kan in een discussie vlot je mannetje staan.

6- Wees voorbereid

Voorbereiding is het begin van alles. Neem de tijd om een belangrijke meeting voor te bereiden. Als je een sollicitatiegesprek hebt kan je je reisweg op voorhand al eens doen. Of je kan je sollicitatiegesprek met iemand oefenen. Door een goede voorbereiding kan je veel zenuwen en onzekerheden voorkomen. En ook, hoe vaker je iets gaat doen, hoe vlotter het zal gaan.

7- Blijf bij je standpunt

Laat je niet te snel ompraten. Durf gerust je standpunt bijstaan als je zeker bent van je stuk. Je hoeft uiteraard geen keikop te worden die niet naar rationele argumenten luistert. Geef aan jezelf toe wanneer je het bij het rechte eind hebt en durf voor je standpunt uitkomen.

8- Knop in je kop

zelfvertrouwen piekeren

Heel wat mensen zijn hun eigen ergste vijand. Je zelfvertrouwen wordt gevoed of afgekraakt door hoe je dag in dag uit over jezelf denkt. Iedereen zit wel met twijfels. Als deze twijfels dan in een loop door je hoofd spelen, haal je jezelf enkel meer naar beneden. Wees dus bewust van hoe je jezelf aanspreekt en stop met piekeren. Je zal merken dat je voor jezelf vaak veel harder bent dan voor een ander. Schroef dit gerust wat terug en spreek jezelf af en toe positief en motiverend toe.

9- Fake it till you make it

Al deze stappen ga je in het begin misschien nog heel bewust doen. Na verloop van tijd gaan je nieuwe gewoontes deel van jezelf zijn. Op dat moment hoef je er niet langer meer over na te denken en komt dit alles gewoon vanzelf. Blijf jezelf maar zet een zelfzeker masker op. Het is verrassend hoe snel dit een gewoonte wordt.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis