Zijn je cv en je motivatiebrief perfect uitgerust voor de job, maar loop je de kans toch mis? Soms is dat omdat iemand anders nog meer capaciteiten als jou had… Maar het kan ook zijn dat je met je lichaam niet voor de juiste eerste indruk zorgde. Dankzij deze tips heeft elk sollicitatiegesprek meer om het lijf!

 1. Het start bij een handdruk.

  Een handdruk vertelt meer dan je denkt. Is ie te slap, dan kom je onzeker over (en het is bovendien niet zo aangenaam). Druk je te hard, kom je te dominant over. Zoek de goede balans, zodat de ander vanaf het eerste contact weet wat voor een persoon hij voor zich heeft. Vermijd klamme handjes door wat zakdoekjes mee te nemen die je, indien nodig, kan gebruiken om ze af te drogen. Zorg er ook voor dat je handen steeds proper en verzorgd zijn. En werk je handdruk steeds af met een warme en oprechte glimlach.

 2. Kijk eens diep in zijn/haar ogen

  Hou tijdens je sollicitatiegesprek altijd oogcontact. Vergeet uiteraard niet te knipperen, want je wilt niet eng overkomen. Kijk je potentiële baas altijd recht in de ogen (niet naar de lippen) en zeg iets positief over het bedrijf wat je herkent in jezelf. Dan zal er vanzelf een glimlach op zijn/haar gezicht verschijnen.

 3. Recht je rug

  Probeer tijdens het gesprek een rechte houding aan te houden. Zo kom je zelfverzekerd over. Je hebt misschien ook de drang om te beginnen schuifelen op je stoel van de zenuwen. Probeer deze drang te negeren en focus je op wat je potentiële baas zegt.
 4. Ontvang de job met open armen

  De manier waarop je je armen gebruikt tijdens het gesprek zal heel veel vertellen hoe open je bent. Hou je armen zeker niet gekruist, want dit komt defensief en gesloten over. Gebruik je handgebaren? Hou die dan rustig. Ben je te enthousiast, dan loop je het risico ongecontroleerd over te komen. Hou je handpalmen simpelweg lichtjes naar boven bij het maken van gebaren, dit komt open en vriendelijk over. Hou dus gewoon je armen langs je lichaam, je handen rustend op je benen. Zo toon laat je zien dat je openstaat voor alles wat erop je weg komt te staan en wek je vertrouwen op bij je potentiële baas.

 5. Last but nog least: je benen

  Bruisen van enthousiasme is mooi, maar je benen mogen niet té bewegelijk worden. Verraad je zenuwen niet en hou je benen zo stil mogelijk. Opgelet: je benen kruisen kan net zoals het kruisen van je armen gesloten overkomen. Vermijd dit door je voeten te kruisen. Je gesprekspartner ziet dit niet en toch kan je de benen zo in bedwang houden.

Je ziet, met woorden kan je prachtig aangeven welke opleiding je hebt genoten, welke ervaringen je daarna hebt opgedaan en nog veel meer. Maar je lichaam geeft zo mogelijk nog veel meer informatie. Hopelijk zorgen deze tips voor een memorabele eerste indruk in je volgend gesprek!

Succes bij je volgend sollicitatiegesprek!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis